post1

  Många tycker att bara ordet bokföring är tråkigt. Det frammanar bilder av någon som sitter böjd över sina böcker och skriver in alla siffror mycket noggrant. Och detta är faktiskt en del av löpande bokföring, även om det mesta idag görs på data.

  Det handlar om att noggrant föra in allt som går ut från företaget och allt som kommer in. I slutändan bör balansen visa att verksamheten har gått med vinst, det är ju målet för alla företag. Men varför är det då så viktigt att ha en löpande bokföring?

  Bokföringen grunden till mycket

  Varje år så görs det ett bokslut eller årsredovisning. Beroende på vilken form av företag det handlar om så ska det göras på olika sätt och tidpunkter. Många som inte har redovisningsplikt till staten väljer ändå att göra en total sammanställning minst en gång om året. Det är här som den dagliga, löpande bokföringen kommer in i bilden.

  Genom att vara noggrann och föra in precis allt på rätt plats och datum så har du kontroll över vad som händer och sker i företaget. Du kan direkt se på rapporterna vilka delar av företaget som går bättre än de andra. Och var du kanske måste sätta in lite större resurser för att få det att fungera.

  Hålla dig till budgeten

  En framgångsrik verksamhet bygger mycket på planering och uppsättande av mål. Dels har du de större målen, som att ha tio avdelningskontor runt om i landet eller sprida din verksamhet till utlandet. Men för att komma så långt är det viktigt med mindre delmål som du kan uppnå snabbare. Det samma gäller budgeten och bokföringen.

  Allt kostar pengar, och om du vill tjäna pengar måste du investera något. Men samtidigt så är pengarna så gott som alltid begränsade och då är en budget viktig att ha. Här bestämmer du vad varje tilltag får kosta och vilka dina gränser är. Det är bara så mycket du kan låna från banken eller avsätta för ett visst projekt.

  Med hjälp av din löpande bokföring kan du sedan se om du håller dig inom denna så viktiga budget. Du kan ganska snabbt se om det är några avvikelser och om du ska slå larm. Det finns alltså flera bra anledningar till att hålla den löpande bokföringen uppdaterad. Se till att läsa de rapporter som din bokföringsfirma tillhandahåller och se till att ha full kontroll över din verksamhet.